Home » geld lenen informatie » Hoe zit het met geld lenen aan uw kind?

Leningen vergelijken

Hoe zit het met geld lenen aan uw kind?

Bent u ouder en wilt u dolgraag uw kind financieel vooruithelpen? Welke ouder wil zijn kind nou niet financieel ondersteunen, bijvoorbeeld bij het aankopen van een huis, het boeken van een vakantie of het regelen van een trouwerij…. U kunt als ouder uw kind niet zomaar een flink geldbedrag geven. De belastingdienst ziet dat namelijk als een schenking. En dan moet u schenkingsbelasting betalen. U kunt aan uw kind wel een lening verstrekken. Geld lenen aan kinderen is wel aan fiscale regels gebonden. Daarover leest u hieronder meer.

Geld uitlenen aan kinderen, hoe werkt het?

Als u geld wilt lenen aan uw kind(eren), dan krijgt u te maken met een aantal fiscale regels. Zo moet u verplicht een marktconforme rente vragen. Natuurlijk gaat dat tegen uw natuur in. Want wie wil nou aan zijn eigen kinderen verdienen? Toch heeft de Belastingdienst regels opgesteld voor iedereen die geld uitleent.

Wettelijk verplichte rente

Hoeveel rente moet u rekenen voor een lening aan uw kind? Op de website van de Belastingdienst staat dat het een marktconforme rente moet zijn. In 2017 moet dit dus minimaal zes procent zijn. Ouderen die geld uitlenen aan hun kinderen en daar geen of te weinig rente voor vragen, die kunnen problemen krijgen met de Belastingdienst. Want dan wordt de lening gezien als schenking. En moet de ouder schenkbelasting betalen over het geleende geldbedrag.

Kind mag rente aftrekken van inkomstenbelasting

Wilt u geld lenen aan uw kind waarmee het een huis kan aankopen? Kinderen kunnen de rente op een lening die gebruikt wordt voor de aankoop, renovatie of verbouwing van een woning aftrekken van de inkomstenbelasting en wel in box 1. Let op: de lening dient dan wel verplicht binnen dertig jaar zijn afgelost. En dat moet op een lineaire of annuitaire wijze gebeuren. Het komt er dan op neer dat een lening tegen een rente van 6% nog een vrij goedkope manier van lenen kan zijn. En u bent als ouder natuurlijk altijd zo vrij om de rente die u ontvangt weer als schenking terug te doneren. U mag jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

Contract registreren bij de Belastingdienst

Vergeet niet om de lening die u aan uw kind geeft te laten registreren bij de Belastingdienst. Dat hoeft u alleen te doen als uw kind het geld gebruikt voor zijn of haar woning.

Lenen doe je bij:

Persoonlijke Lening / Doorlopend krediet:

1. KredietVooruit
2. Leningen
3. Geldshop
4. Krediet Groep Nederland

Minilening:

1. Saldodipje
2. Ferratum!

Zakelijke lening / MKB Krediet:

1. Atlantis Financiers
2. Bridgefund