Home » Lening afsluiten

Leningen vergelijken

Lening afsluiten

Lening afsluiten

Als u wilt gaan lenen, moet u een lening afsluiten. Op zich geen probleem, aanbieders genoeg. Als u gaat zoeken op het woord geld lenen in Google bijvoorbeeld, dan zullen de aanbieders van leningen zich aan u opdringen. Maar waar moet u op letten bij het afsluiten van een lening? En waar kunt u een goedkope lening afsluiten? En er zijn natuurlijk verschillende vormen van geld lenen. Welke vorm van een lening wilt u gaan afsluiten? Wilt u een doorlopend krediet? Of toch liever een persoonlijke lening? Of heeft u even snel een klein kredietje nodig en wilt u een minilening afsluiten? Vragen die belangrijk zijn als u een lening wilt gaan afsluiten. Daarom raden wij u aan dit artikel rustig door te nemen voordat u een lening gaat afsluiten. Het kan u eenvoudig en snel veel geld besparen als u de tijd neemt om meer informatie door te nemen. Hierdoor is de kans vele malen groter dat u een voordelige lening afsluiten.

Waarom wilt u een lening afsluiten?

Het is voor u natuurlijk al volstrekt logisch waarom u een lening wilt gaan afsluiten, het kan zijn om uw bestaande, te dure, leningen voordelig over te sluiten. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het geleende geld bedoeld is om een auto, boot of caravan aan te schaffen. Waarvoor u wilt gaan lenen, bepaald wat voor soort lening voor u het best is. Of u een doorlopend krediet wilt afsluiten, of misschien toch liever een persoonlijke lening zou in grote mate bepaald moeten worden door het doel dat u heeft met de lening. Wilt u zekerheid in uw lening dan kiest u voor de persoonlijke lening. Als u kiest voor een aanbieder met advies hoeft u hier overigens minder over na te denken. De adviseur kan u dan door het proces van keuzes maken leiden.

lening afsluitenWaar wilt u een lening afsluiten?

Dit lijkt een eenvoudige, maar is soms toch lastig. Stel u heeft drie offertes aangevraagd en twee keer een gelijke offerte gekregen, zelfde rente, zelfde maandtermijn. Voor welke aanbieder kiest u dan? Waarschijnlijk is het antwoord dan dat u kiest voor de aanbieder waar u het beste gevoel bij heeft. Toch is dat dus lastig aan te geven.
Er zijn twee soorten aanbieders. De directe aanbieders, ook wel direct writers genoemd, en de tussenpersonen. De eerste zijn de grootbanken zelf, de tweede groep zijn de kredietbemiddelaars.

We splitsen ze even uit:
De Grootbanken (ING, ABN, Rabo e.d.):
Als u kiest voor deze aanbieders zult u dit waarschijnlijk doen omdat u er al jaren klant bent, u kent de bank, kent de bankproducten, en heeft misschien ook uw hypotheek en verzekeringen al lopen bij deze bank. Het geeft u vertrouwen en een veilig gevoel. Heldere, en zeker ook plausibele redenen.
Toch is er één groot nadeel. Geld lenen bij de grootbanken is duur. Laten we als voorbeeld Rabobank eruit halen, en deze vergelijken met de rente via een tussenpersoon.
Als u € 25.000,- wilt gaan lenen bij de Rabobank betaalt u een hogere rente. Doet u dit via een tussenpersoon, dan betaalt u bijvoorbeeld 4,1% voor dezelfde € 25.000,-.
Het “goede gevoel” en vertrouwend dat u heeft in uw bank, kost u in dit rekenvoorbeeld een kleine € 1.000,- als het hele bedrag geleend is.

Geld lenen bij de tussenpersonen:
Geld lenen bij de tussenpersonen is geld lenen bij iemand, of een bedrijf, dat u waarschijnlijk niet kent. Zoals we in het voorgaande voorbeeld al hebben laten zien is geld lenen bij een tussenpersoon in ieder geval veelal voordeliger dan bij de eigen bank.
De tussenpersonen hebben vanuit het verleden een slechte naam. Bedrijven als AFAB en DSB Bank hebben het lenen bij tussenpersonen deze slechte naam gegeven. Toch is er sinds de jaren 2008 veel veranderd bij de tussenpersonen. De koopsomverzkeringen, waar DSB en AFAB belachelijk veel aan verdienden zijn er niet meer. Wel is het zo dat er nog altijd verzekeringen worden aangeboden bij een lening. De tussenpersonen, die werken op adviesbasis, zijn ook verplicht om de risico’s bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en onvrijwillige werkeloosheid met u door te nemen. En indien nodig zullen zij adviseren om een verzekering daarvoor af te sluiten. Deze verzekering ontvangen zij geen provisie meer over als zij deze bemiddelen. Als ze een verzekering bemiddelen brengen zij de afsluitkosten rechtstreeks bij u in rekening.

Zijn er kosten voor advies bij een lening afsluiten?

Hier hebben we goed nieuws voor u. Het advies bij een lening is te allen tijde gratis. Sterker nog, dit is wettelijk geregeld. Bij het adviseren over een lening mogen geen kosten in rekening worden gebracht. De bemiddelaar wordt hiervoor al door de bank beloond in de vorm van maandelijkse provisie.

Lenen doe je bij:

Persoonlijke Lening / Doorlopend krediet:

1. KredietVooruit
2. Leningen
3. Geldshop
4. Krediet Groep Nederland

Minilening:

1. Saldodipje
2. Ferratum!

Zakelijke lening / MKB Krediet:

1. Atlantis Financiers
2. Bridgefund