Home » geld lenen informatie » Opstarten eigen bedrijf en geld lenen

Leningen vergelijken

Opstarten eigen bedrijf en geld lenen

Stel: U wilt een eigen bedrijf opstarten en u heeft daarvoor startkapitaal nodig. Hoe pakt u dat zo slim mogelijk aan en vooral: Bij wie leent u geld?

Eigen bedrijf opzetten met startkapitaal

Als u een eigen onderneming begint, dan zult u waarschijnlijk afhankelijk zijn van een externe financier. U heeft startkapitaal nodig. Hoeveel geld u moet lenen is afhankelijk van het type bedrijf dat u start. Ook de gekozen rechtsvorm is daarbij belangrijk. Weinig ondernemers kunnen een eigen zaak beginnen zonder hulp van een investeerder of investeerders. Een beetje kapitaal verzameld u door gebruik te maken van overheidssubsidies. Voor een echte financiële injectie bent u doorgaans afhankelijk van de bank. Hieronder nemen we in vogelvlucht enkele mogelijkheden met u door.

Mogelijkheden om geld te lenen voor opstarten bedrijf

Wat zijn de mogelijkheden voor starters op financieel gebied? Startende ondernemers hebben vaak moeite met het vinden van een financiering. Veel banken staan niet bepaald te popelen om ondernemers die een zaak beginnen financieel te ondersteunen. Het probleem? Het ontbreken van jaarcijfers. Met een goed bedrijfsplan maakt u al wat meer kans. Als zzp’er heeft u echter minder startkapitaal nodig dan bijvoorbeeld een mkb’er. Toch bieden vandaag de dag banken steeds vaker speciale kredieten aan voor startende zzp’ers en mkb’ers.

Externe financiers

Een andere mogelijkheid om aan startkapitaal te komen is door gebruik te maken van crowdfunding. U schrijft zich in op een crowdfunding platform en plaatst een oproep. Die oproep moet natuurlijk vergezeld gaan met een goed idee en plan. Externe financiers (dit kunnen particulieren zijn of organisaties) kunnen geld investeren in uw onderneming. Ze vragen rente over het leenbedrag of delen mee in de toekomstige winst. Het is maar net wat u afspreekt. Bestaande ondernemers kunnen op deze wijze ook durfkapitaal verzamelen. De investeerders behalen daaruit ook weer fiscaal voordeel.

Subsidie van de overheid

Tenslotte kunt u als starter profiteren van diverse subsidies van de overheid. Dat kan een goede aanvulling zijn op geld lenen. Sommige kleine zzp’ers hoeven dankzij die subsidies helemaal geen geld te lenen. Een overheidssubsidie is bedoeld om een bedrijf op te starten (of uit te breiden…!). Een bekende subsidie is bijvoorbeeld de BMKB. Dit is de Borgstelling MKB kredieten. Met een dergelijke subsidie staat de overheid garant voor het te starten bedrijf. Als kleine ondernemer kan je hier geen aanspraak op maken. De borgstelling is alleen geschikt voor grote bedrijven (tot max. 250 werknemers).

Lenen doe je bij:

Persoonlijke Lening / Doorlopend krediet:

1. KredietVooruit
2. Leningen
3. Geldshop
4. Krediet Groep Nederland

Minilening:

1. Saldodipje
2. Ferratum!

Zakelijke lening / MKB Krediet:

1. Atlantis Financiers
2. Bridgefund