Home » geld lenen informatie » Starter kan nu ook hogere hypotheek afsluiten

Leningen vergelijken

Starter kan nu ook hogere hypotheek afsluiten

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt, want zij kunnen vanaf 2018 dan eindelijk een hogere hypotheek afsluiten. Het gaat in dit geval om iets meer geld en alleen om een hypotheek met een z.g. ‘Nationale Hypotheek Garantie’. Omdat de leennormen in 2018 worden aangepast, wordt het voor deze categorie nog lastiger om geld te kunnen lenen voor een woning. Daarom willen de regeringspartijen dat er voor de starters een uitzondering wordt gemaakt. Daarvoor moet alleen minister Kajsa Ollongren het plan van het kabinet nog goedkeuren. Kajsa Ollongren is minister van Wonen.

100% van de waarde van een woning lenen in 2018

Zoals u wellicht al weet kunnen huizenkopers vanaf 2018 tot max. 100% van de woningwaarde met een hypotheek financieren. De regering heeft het maximale leenbedrag al in fases teruggebracht tot 101% in 2017. Alle extra kosten zoals de notariskosten en overdrachtsbelasting komen in 2018 helemaal voor eigen rekening.

Voor NHG hypotheek moet leenbedrag op 101% blijven staan

Als het aan de regeringspartijen ligt, dan blijft het leenpercentage voor consumenten die een NHG hypotheek afsluiten op 101% staan. Anders zullen veel starters waarschijnlijk niet kiezen voor een hypotheek met NHG. Nu mogen alleen banken deze hypotheek aanbieden bij woningen die een waarde hebben tot maximaal €265.000. Deze hypotheekvorm heeft daarnaast als voordeel dat de hypotheekrente een stuk lager is dan bij de meeste andere hypotheekvormen. Tevens hebben mensen met deze hypotheek de zekerheid dat ze, als ze gaan scheiden, niet blijven zitten met een restschuld. Deze wordt namelijk bij een NHG hypotheek kwijtgescholden.

Extra premie bij NHG hypotheek

Als starter heeft u met een goedkope NHG hypotheek dus ook veel zekerheid. Daar staat wel iets tegenover. Zo moet u eenmalig een premie betalen t.w.v. 1% over de waarde van de woning. En voor starters is dat vaak niet te doen. Vandaar dat de regeringspartijen dan ook willen dat starters die ene procent extra kunnen bijlenen. Tevens moet die ene procent ook fiscaal aftrekbaar blijven. Volgens Jessica van Eijs, kamerlid van D66, zal dit de starter veel meer rust geven. En dat is ook weer gunstig voor de woningmarkt.

En wellicht kan de NHG premie worden verlaagd?

De regeringspartijen gaan daarnaast ook bekijken of het mogelijk is de premie te verlagen voor NHG hypotheken. Het premiepercentage is namelijk tijdens de kredietcrisis verhoogd. Aangezien de crisis weer voorbij is, is een verlaging mogelijk. Dat zegt Daniël Koerhuis, kamerlid van de VVD. Een verlaging van de NHG premie zou starters vooral helpen. Het kopen van een eigen woning wordt daarmee aantrekkelijker gemaakt. Daarbij hoopt Koerhuis ook dat studieleningen minder van invloed zijn op de hoogte van het hypotheekbedrag.

Lenen doe je bij:

Persoonlijke Lening / Doorlopend krediet:

1. KredietVooruit
2. Leningen
3. Geldshop
4. Krediet Groep Nederland

Minilening:

1. Saldodipje
2. Ferratum!

Zakelijke lening / MKB Krediet:

1. Atlantis Financiers
2. Bridgefund