Home » geld lenen informatie » Veranderingen waarmee u rekening moet houden bij het afsluiten van een hypotheek in 2018

Leningen vergelijken

Veranderingen waarmee u rekening moet houden bij het afsluiten van een hypotheek in 2018

Bent u van plan om in 2018 een hypotheek af te sluiten? Dan is het verstandig om u nu alvast goed in te lezen, zodat u weet met welke veranderingen u rekening moet houden. Er gaat op hypotheekgebied vrij veel veranderen. Zo kunnen huizenkopers straks nog maar tot 100% van de woningwaarde lenen. De maximale hypotheek gaat dus omlaag. Daarnaast wordt de NHG-grens verhoog en mogen tweeverdieners weer iets meer lenen. Hieronder hebben we de 5 grootste veranderingen geplaatst.

Hypotheek naar 100%

De belangrijkste verandering in 2018 is dat de maximale hypotheeksom daalt naar 100% van de woningwaarde. Nu is dat nog 101%. Het komt erop neer dat huizenkopers niet meer kunnen lenen dan de woning waard is. Alle extra kosten dient u uit eigen zak te betalen.

Tweeverdieners

Vanaf 2018 mogen tweeverdieners weer meer geld lenen voor een woning. Het tweede inkomen telt dan voor 70% mee. Dat was in 2017 nog maar 60%.

NHG

Ook gaat de NHG-grens omhoog. NHG staat voor ‘Nationale Hypotheek Garantie’. Met een NHG hypotheek sluit u een veilige hypotheek af. Wilt u in 2018 deze hypotheek afsluiten? Dan mag u lenen tot een maximaal bedrag van 265.000 euro. Bij woningen die zijn voorzien van energiebesparende voorzieningen kan u bij een hypotheek met NHG lenen tot 280.900 euro.

Hypotheekrenteaftrek

Zoals u misschien al wel wist, wordt jaarlijks de maximale hypotheekrenteaftrek verlaagd. In 2017 is de aftrek nog 50%. Vanaf 2018 zal dit worden verlaagd naar 49,5%. Het komt er op neer dat mensen met een laag- of middeninkomen daar niets van merken.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een belasting die de overheid heft op het bezit van een koopwoning. Het eigenwoningforfait wordt in 2018 verlaagd naar 0,60%. Dit is een compensatie voor de verlaging van de maximale hypotheekrenteaftrek.

Lenen doe je bij:

Persoonlijke Lening / Doorlopend krediet:

1. KredietVooruit
2. Leningen
3. Geldshop
4. Krediet Groep Nederland

Minilening:

1. Saldodipje
2. Ferratum!

Zakelijke lening / MKB Krediet:

1. Atlantis Financiers
2. Bridgefund