Home » geld lenen informatie » Verantwoord geld lenen is belangrijker dan u denkt

Leningen vergelijken

Verantwoord geld lenen is belangrijker dan u denkt

Op websites van kredietverstrekkers en banken wordt gewaarschuwd om niet zomaar geld te lenen. Dat doen ze niet voor niets. Natuurlijk zijn ze in de eerste plaats verplicht om klanten voldoende te informeren. Onder meer over de gevaren van geld lenen. Maar geldverstrekkers hebben er zelf ook belang bij dat klanten besef hebben van de risico’s van lenen. Ondanks de strengere regels omtrent geld lenen, is het risico op overkreditering nog wel degelijk aanwezig. Dat schrijft de AFM op haar website.

AFM en verantwoord lenen

Het blijkt dat kredietverstrekkers tot op heden nog steeds te weinig onderzoek doen naar de financiële posities van consumenten die leningen aanvragen, aldus de AFM. Sommige consumenten lenen meer dan ze eigenlijk kunnen dragen. De lening wordt een blok aan hun been. Het is ook voor u belangrijk om, voordat u een lening afsluit, na te gaan of u de maandelijkse aflossing wel kunt betalen. Laat u zich daarom goed infomeren of leest zich anders goed in. Kies alleen voor een krediet die bij uw besteding past. Daarnaast moet u zelf ook altijd de juiste informatie doorgeven aan de desbetreffend kredietverstrekker. Dit is voor uw eigen veiligheid…

Haastige spoed is zelden goed!

Doe gerust iets langer over het aflossen… Haastige spoed is zelden goed! Maar doe het ook met een reden. Want zo snel mogelijk aflossen kan wel voordeliger zijn… of het verstandig is, dat is de vraag. Probeer daarom een gemiddelde looptijd te kiezen. Zo blijven de maandtermijnen betaalbaar en komt u niet snel in de financiële problemen, mochten er zaken veranderen in uw situatie. Ook voorkomt u dat u te lang doet over het aflossen en de lening daarom te duur wordt. Bedenk dat u nog altijd boetevrij (tegenwoordig kan dat!) versneld kunt aflossen.

Maak het voor uzelf overzichtelijker

Heeft u momenteel meerdere leningen? Voeg deze dan samen. U heeft dan meer overzicht en hebt inzicht in uw totale lasten. Bij het samenvoegen van bijvoorbeeld een klein doorlopend krediet, een creditcardschuld of roodstand, bent u maandelijks ook nog eens veel voordeliger uit.

Denk aan uw familie

Verantwoord lenen betekent ook dat u rekening houdt met uw nabestaanden. Mocht u in het ergste geval komen te overlijden, dan wilt uw familie niet ook nog eens opzadelen met een flinke schuld. Sluit daarom bij een wat grotere lening altijd een overlijdensrisicoverzekering af. Bij sommige banken wordt een dergelijke verzekering ‘gratis’ aangeboden. In werkelijkheid verrekenen banken de premie in de leenrente.

Lenen doe je bij:

Persoonlijke Lening / Doorlopend krediet:

1. Frisia leningen
2. KredietVooruit
3. Leningen
4. Geldshop
5. Krediet Groep Nederland

Minilening:

1. Saldodipje
2. Ferratum!

Zakelijke lening / MKB Krediet:

1. Atlantis Financiers
2. B2Businesslening
3. Bridgefund
4. Floryn
5. Funding Circle